Back

ⓘ Scrabble ya iku papan dolanan nyusun tembung racaké sing dolanan wong 2 utawa 4. Saka tembung-tembung sing bisa kasusun bakal pikantuk poin saka poin saben aksa ..




Scrabble
                                     

ⓘ Scrabble

Scrabble ya iku papan dolanan nyusun tembung racaké sing dolanan wong 2 utawa 4. Saka tembung-tembung sing bisa kasusun bakal pikantuk poin saka poin saben aksara ing dhuwuré papan dolanan kotak-kotak.

Wujud dolanané wujud kotakan cilik gèpèng sing ana tulisané aksara. Wong sing dolanan njupuk 7 kotakan aksara saka wadhahé, banjur disusun supayané dadi tembung, olèh manengen utawa mangisor kaya teka-teki silang. Tembung-tembung sing digawé kudu kelebu ing kamus standar miturut basa sing dianggo dolanan.

Scrabble didol ing 121 nagara ing 29 modèl basa-basa ing donya. Satus yuta set dolanan scrabble bisa didol ing sadonya, lan saben 3 kulawarga ing Amérika duwé sakset dolanan iki.

Ing Amérikah Sarékat lan Kanada, mèrek scrabble sing misuwur ya iku Hasbro, éwodéné ing nagara liya, mèrek scrabble sing akèh digoleki ya iku J.W. Spear & Sons. Sadurungé ana J.W. Spear & Sons ing taun 1993, scrabble iku merek dagang duwéke Murferr Regency ing Australia. Dolanan iki uga diarani Alfapet, FUNWORDER, Skip-A-Cross, lan Palabras Cruzadas.

                                     

1. Sajarah

Dolanan scrabble wiwitané digawé ing taun 1983, rikala iku diarani "Criss-Crosswords" déning arsitèk sing jenengé Alfred Mosher Butts. Dolanan iki pengembangan saka dolana Lexiko sing biyèn tau digawé, nanging saiki jangkep ana papan dolanan lan cara dolanané kaya teka-teki silang. Dolanan ajeg nggunakaké aksara kaya Lexiko sing digawé miturut itungan distribusi frèkuènsi pangganggon aksara mawa seratan basa Inggris, kelebu artikel koran The New York Times. Alfred Butts nggawé dhéwé dolanan iki lan nawakaké ing perusahaan-perusahaan dolanan gedhé nanging ora payu.

Ana ing taun 1948, pengacara James Brunot, wong saka Newton, connecticut nuku hak produksi dolanan "Criss-Crosswords" lan janji bakal ngewènèhi Butts royalti saka saben sèt sing bisa didol. Brunot banjur nggenti jeneng dolanan iku dadi "Scrabble", tembung ing basa Inggris sing tegesé Usaha Ngudi Karya. Brunot namung ngowahi kotak-kotak bonus ing papan dolanan, lan nggawé luwih gampang aturan dolanané. Jebul, dolanan scrabble payu didol.

Ing taun 1953, Brunot ngedol hak produksi scrabble marang Selchow lan Righter, amarga kapasitas produksi wis ora sanggup nyaguhi akèhé panjalukan. Kaya déné Parker Brothers lan Milton Bradley, Selchow lan Rigter iku salah sijiné pabrik dolanan gedhé sing biyèn tau nulak nuku dolanan scrabble. Ing Britnia Raya lan Australia, scrabble wiwit dipasarake J. W. Spear & Sons tanggal 19 Januari 1955. Perusahaan J. W. Spear & Sons saiki anak perusahaan Mattel. Ing taun 1986, Selchow lan Righter ngadoldolanan iki marang Coleco banjur disol manèh marang Hasbro.

                                     

2. Aturan Dolanan

Dolanan iki dimaenake wong 2 nganti 4 wong karo papan dolanan kotak-kotak sing cacahé 15 kolom lan 15 baris. Rikala nyusun tembung, saben kotak diisi siji kotakan aksara. Ana ing klub resmi utawa turnamen, tetandhingan namung dimaenake wong loro utawa, ana kalane antawise 2 tim sing saben anggotane dolanan bareng nyusun aksara saka rak sing béda.

Saben aksara duwé poin dhéwé Antawise 1 nganti 10 sing beja ing frekuensi wetuné aksara iku standar. Ana ing model scrabble basa Inggris, aksara-aksara sing bisa metu ing tetembungan basa Inggris, kaya aksara "E" utawa "O" poine mung 1. Aksara-aksara sing arang metu, kaya "Q" lan "Z" poine 10. Kajaba iku, ana uga kotakan kosong ora ditulisi aksara poine nol, nanging bisa dianggo kanggo nglambangake kabèh aksara saka "A" nganti "Z".

Papan dolanan ditandani karo kotak-kotak bonus sing bisa ngakehake poin. Kotak sing wernane abang ana tulisané "Triple-word" dipingake 3 total poin sing diduwèni saka saktembung, kotak sing wernane jambon "double-word" dipingake 2 total poin sing diduwèni saka saktembung, kotak warna biru tuwa "triple-letter" dipingake 3 poin aksara sing ana ing duwure, ;an kotak biru nom "double-letter" dipingake 2 poin aksara sing ana ing dhuwure. Kotak ing pérangan tengah papan H8"double-word" lan diwènèhi tada bintang utawa logo.