Back

ⓘ Basa Polen utawa basa Polski iku basa resmi Polen. Basa Polen digolongaké sajeroning basa Slav Kulon, saklumpuk karo basa Ceski, Slowak, Kasubi, Sorbi-ilir, Sor ..



                                               

Rosół

Rosół yaiku sup daging tradisional Polandia. Varietas sing paling populer yaiku rosół z kury, utawa sup ayam sing bening. Biasane disajeni nganggo pasta capellini. Versi vegetarian bisa digawe, ngganti daging karo minyak utawa mentega. Iki minangka salah sawijining sup Polandia sing paling populer lan disajikake sajrone nedha bengi kulawarga uga sup tradisional kanggo pesta pernikahan. Iki uga diarani obat sing apik banget yen ana wong adhem. Jeneng rosół asale saka sajian sing digawe saka daging asin sing dimasak ing banyu supaya luwih bisa dipangan. Mengko, daging seger digunakake. Suwe- ...

                                               

Kołacz

Kołacz artine kue, kue rodha, utawa kue kopi minangka jajanan tradisional Polandia, sing asale kue pengantin diwiwiti abad kaping 13, sing mlebu omah Amerika ing preinan Natal lan Paskah. kue yaiku adonan sing empuk lan empuk sing diisi macem-macem isian sing enak lan enak kayata apricot, raspberry, prune, keju manis, wiji popia utawa uga campuran kacang. Varian saka jajanan Slavia tradisional wis ditemokake ing pirang-pirang masakan Eropa Tengah lan Timur, kayata adonan ragi Czech sing diarani kolache. Nalika adonan lan adonan isi wis digulung uga dikenal minangka makowiec, makownik, pote ...

                                               

Ptasie mleczko

Ptasie mleczko yaiku permen sing ditutupi coklat alus sing diisi karo meringue alus utawa soufflé susu. Diarani ptichye moloko ing basa Rusia, lapte de pasăre ing basa Rumania, ptashyne moloko ing basa Ukraina, lan linnupiim ing basa Estonia. Kabeh jeneng kasebut secara harfiah tegese "susu manuk" utawa susu potong, zat sing meh padha karo susu, diprodhuksi dening manuk tartamtu kanggo menehi panganan kanggo anake. Nanging, iki dudu asale jeneng; "susu manuk" minangka idiom sing asale saka basa Yunani kuno sing tegese "enak sing ora bisa ditemokake". Ing Rusia ptichye moloko minangka perme ...

Basa Polen
                                     

ⓘ Basa Polen

Basa Polen utawa basa Polski iku basa resmi Polen. Basa Polen digolongaké sajeroning basa Slav Kulon, saklumpuk karo basa Ceski, Slowak, Kasubi, Sorbi-ilir, Sorbi-ulu lan Polabi. Basa iki akèh dipituturaké ing Polen lan dadi basa Slav Kulon sing paling akèh panuturé. Saliyané iku, basa iki basa Slav sing gedhé dhéwé nomer loro sawisé basa Rusia. Basa Polen uga dadi salah sawijining basa resmi ing Uni Éropah.

Cacahé panutur basa Polen ana 38.5 yuta jiwa. Saliyané ing Polen dhéwé para panutur uga bisa tinemu ing kiwa-tengening nagara Polen.

                                     

1. Distribusi géografis

Kurang luwih 97% sing ndunungi Polen nyatakaké basa Polski minangka basa ibuné. Saliyané ing Polen, para penutur basa iki uga tinemu ing nagara-nagara saindhengé kaya ta Lituania, Bélarus, Ukraina lan uga Jerman.

                                     

2. Panulisan

Artikel utama: Alfabèt Polen

Aksara alfabèt ing basa Polen iku wuniné sarupa lan ana gathukané karo aksara sing dikanggo basa Slav liyané. Alfabèté méh padha karo alfabèt sing dipupu basa Jawa. Bédané ana ing wuni, dwaksara digraf lan cerek ing aksara.

Dwaksara lumrahé minangka nyerat swara usekan frikatif lan jeblugan afrikat. Antara dwaksarané ya iku:

  • rz ; wuniné rzhe utawa /ʐ, /ʂ/ dipertal dadi z
  • usekan
  • dz ; wuniné je utawa /dz, /ts/ dipertal dadi j
  • jeblugan
  • ch ; wuniné kaya ch ing Sebastian Ba ch utawa /x/ dipertal dadi h
  • dż ; wuniné jhe utawa /dʐ, /tʂ/ dipertal dadi j
  • dź ; wuniné jie utawa /dʑ, /tɕ/ dipertal dadi j
  • sz ; wuniné she utawa /ʂ/ dipertal dadi s
  • cz ; wuniné ce utawa /tʂ/ dipertal dadi c
                                     

3. Paramasastra

Basa Polen iki salah sawijiné basa sing paling angèl disinaoni amarga paramasastrané sing njlimet. Jlimeté iki amarga praèné wujud basa leburan, urutan tembungé cekep bèbas, nanging lumrahe tetep jejer-wasésa-lésan. Ora darbèni punang lan jejer sesulihé kerep diampiraké.

Tembung aran diklumpukaké manut telung jati: jaler, éstri lan tidha. Uga ana wijang déning tembung tunggal antara tembung aran jaler gesang karo pejah, nalika ing tembung cacah diwijang antara tembung cacah menusa-jaler karo tan-menusa-jaler. Darbèni enem rimbag paramasastra lan siji wangun pawuh:

  • pawuh: wołacz saka w. wołać tegesé nyeluk
  • darbèn: dopełniacz saka w. dopełniać tegesé muwuhi
  • pernah: miejscownik saka a. miejsce tegesé dunung
  • lés: biernik saka w. brać tegesé jupuk
  • tuju: celownik saka a. cel tegesé panuju
  • aran: mianownik saka w. mianować tegesé ngarani
  • srana: narzędnik saka a. narzędzie tegesé perkakas


                                     

4. Dialèk Basa Polski

Basa Polski ndarbèni telung dialèk utama:

  • Dialèk Masovia sing dipituturaké ing sisih tengah
  • Dialèk Polski Gedhé sing dipituturaké ing sisih kulon
  • Dialèk Polski Cilik sing dipituturaké ing sisih kidul lan kidul-wétan

Saliyané iku uga ana basa Silesia sing sajatiné bisa kaanggep minangka basa sing séje lan dipituturaké ing Silesia.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →