Back

ⓘ Liga Super Indonésia. Go-Jek Liga 1 iku kompetisi bal-balan antar klub profésional level paling dhuwur ing Liga Indonésia. LSI diadani déning PT Liga Indonésia ..




                                     

ⓘ Liga Super Indonésia

Go-Jek Liga 1) iku kompetisi bal-balan antar klub profésional level paling dhuwur ing Liga Indonésia. LSI diadani déning PT Liga Indonésia sing diduwèni déning PSSI. LSI diiloni 18 tim paling apik sing bakal silih tandhing sak puteran kebak kompetisi 34 tetandhingan, kandhang dan tandhang. Sistem operasi tumrap saben klub peserta kanthi promosi saka lan degradasi menyang Divisi Utama. Mangsa kompetisi ora gumathok lan disarujukaké karo kondhisi utawa swasana sing ana ing Indonésia. Sponsor utama LSI yaiku parusahan rokok Djarum, amarga saka iku LSI kanthi resmi dikenal minangka Djarum Indonésia Super League. Ing mangsa 2009-2010 AFC nobataké liga Super Indonésia minangka liga paling apik peringkat 8th sa-Asia, lan Liga paling apik sa-Asia Kidul-wétan.

                                     

1.1. Sajarah Asal

Idhé pelaksanaan sistem liga iki wis dikemukakan wiwit taun 2007 minangka upaya minangka profesionalisme ing babagan bal-balan nasional. Alasan liyané yaiku amarga format Liga Indonésia ing taun 2007 sing kurang adil, lumaku kanthi sistem setengah kompetisi. Sistem iki njalari dhuwuré tingkat kategangan tetandhingan lan duwé potènsi micu karusuhan. Alesan pungkasan yaiku amarga kakèhan tim peserta 38 tim.

                                     

1.2. Sajarah Pambentukan

LSI sepisanan diselenggarakan ing taun 2008. Kompetisi iki ditindakaké kanggo ngebaki persyaratan FIFA sing nyatakaké yèn liga paling dhuwur saka sawiji nagara kudu diiloni déning paling sethithik 18 klub lan saben klub diarep minangka klub profèsional tanpa dibantu dana subsidi Pamaréntah APBD.

                                     

1.3. Sajarah 18 klub perdhana

Ing wiwitan LSI 2008 dianakaké kanthi nyelèksi sanga tim paling dhuwur saka Divisi Utama Liga Indonésia 2007. Tim-tim mau yaiku:

Nanging sawisé divèrifikasi, sawatara klub mundur kanthi alesan kakurangan dana. Minangka penggantiné dipilih klub Divisi Utama Liga Indonésia 2007 kanthi sarat manggon ing posisi klasemèn persis sangisoré klub sing digantèkaké banjur divèrikasi manèh. Tim sing lolos verifikasi yaiku:

  • Persib Bandung
  • Persitara Jakarta Utara
  • Persisam Samarinda
  • Persijap Jepara
  • Persema Malang
  • Persipura Jayapura
  • PSMS Medan
  • Bontang FC
  • Persija Jakarta
  • Arema Indonesia
  • Persebaya Surabaya
  • Persela Lamongan
  • Sriwijaya FC Palembang
  • Persik Kediri
  • Persiba Balikpapan
  • Pelita Jaya Jawa Barat
  • Persiwa Wamena
  • PSM Makassar
                                     

2. Format kompetisi

Format kompetisi nganggo siji wewengkon lan ora ana manèh format rong wewengkon. Pamenang bakal ditemtokaké saka gunggung poin paling akèh sajeroning 34 tetandhingan. Juwara bakal makili Indonésia ing Liga Champions AFC. Runner-up bakal makili Indonésia ing Piala AFC lan Liga Champions AFC kanthi play-off. Telung tim penghuni paling ngisor klasemen bakal langsung kadegradasi. Sauntara satu tim peringkat angka 15 bakal ngayahi play-off nglawan peringkat angka 4 Divisi Utama.

                                     

3. Sponsor

Wiwit mangsa perdhana, LSI disponsori déning Djarum sing dadi sponsor titel. Djarum dhéwé wis 3 taun maturut-turut nyponsori Divisi Utama wiwit 2005 nagnati LSI iki.

Tingkat paling dhuwur Liga Indonésia migunakaké jeneng sponsor minangka titelé. Sponsor sing jenengé kanggo titel Liga Indonésia yaiku:

                                     

4. Televisi penyiar

Wiwit mangsa perdhana, LSI digiaraké déning stasiun televisi nasional antv, Wiwit mangsa iki, Go-Jek Go-Jek Liga 1 digiaraké dening stasiun televisi nasional Indosiar, O Channel, lan tvOne lan digiaraké dening stasiun tv berragat/berlangganan Orange TV.

                                     

5. Klub

Total gunggung klub sing tau main ing LSI wiwit 2008 yaiku 21 klub.

Klub 2009–10

Ing ngisor iki 18 klub bakal bersaing ing Liga Super Indonésia ing sajeroning mangsa 2009–10.

                                     

6. Kelangsungan

Klub peserta Superliga harus merupakan klub profésional sesuai ketentuan FIFA dan AFC. Konsekuensinya, klub peserta tidak bdéning bergantung pada sumbangan pihak katiga, kalebu APBD daerah. Hal iki menjadi masalah besar bagi sapérangan besar klub karena saat itu hanya Arema Malang, Semen Padang dan Bontang PKT sing merupakan klub profésional penuh dan merupakan klub sing dibiayai tanpa menggunakan APBD. Selain itu ada masalah lain sing mengancam kelangsungan Superliga seperti standarisasi stadion sesuai standar sing diberikan Badan Liga Indonésia BLI. BLI juga sempat mengharuskan pelatih sing menangani tim-tim peserta Superliga harus berlisensi A. Meski demikian akhirnya BLI memberi toleransi sing memperbdéningkan pelatih berlisensi B bdéning membesut tim Superliga dengan durasi masa kepelatihan hanya semusim.

Dari 18 klub sing diverifikasi déning BLI, ada dua tim sing dipastikan tidak bisa mengikuti Superliga karena tidak bisa memenuhi lima aspek verifikasi BLI, yaiku Persiter dan Persmin. Untuk mengisi dua tim sing tidak lolos verifikasi itu ada tujuh tim dari Divisi Utama sing akan bersaing untuk memperebutkan jatah Persiter dan Persmin. Ketujuh tim tersebut yaiku, Bontang PKT, Persebaya Surabaya, PSIS Semarang, PSS Sléman, Persikabo Bogor, Semen Padang dan Persis Sala.

Setelah melalui prosès verifikasi terhadap tujuh tim dari Divisi Utama iki, akhirnya dua tim sing berhak menggantikan posisi Persiter dan Persmin iki diumumkan pada tanggal 16 Juni 2008, yaiku Bontang PKT dan PSIS Semarang. Kedua tim iki memiliki poin tertinggi dari lima aspek verifikasi BLI. Selain itu berdasarkan rapat pada tanggal 13 Juni lalu menghasilkan putusan bahwa Liga Super Indonésia 2008 tetap diikuti déning 18 tim meski sempat ada perdebatan mengenai pelangsungan LSI 2008 meski dengan 16 tim.

PSMS Medan sempat terancam dibatalkan dari keikutsertaannya di LSI 2008 karena masalah internal klub sing cukup pelik. Perwakilan dari BLI membenarkan berita tersebut, dan menyebutkan bahwa LSI 2008 tetap akan dimulai pada hari Sabtu, 12 Juli 2008 tanpa menyebutkan konsekuensinya, bila BLI memutuskan untuk menggagalkan keikutsertaan PSMS di LSI 2008. Namun pada akhirnya PSMS tidak jadi mengundurkan diri dari LSI 2008.



                                     

7. Statistik

Pemain paling apik

  • 2008/2009-Boaz Salossa Persipura
  • 2009/2010-Kurnia Meiga Hermansyah Arema Indonésia
  • 2010/2011-Boaz Salossa Persipura Nominasi: Aldo Barreto, Bambang Pamungkas

Sing nyithak gul paling akèh

  • 2009/2010-Aldo Barreto Bontang FC 19 gol
  • 2008/2009-Boaz Salossa Persipura & Christian Gonzalez {Persib Bandung put II} 28 gol
  • 2010/2011-Boaz Salossa Persipura 22 gol

Pemain fair play

  • 2009/2010-Eduard Ivakdalam Persipura
  • 2008/2009-T A Musafri Persiba Balikpapan

Wasit paling apik

  • 2008/2009-Najamuddin Aspiran Balikpapan
  • 2009/2010-Oki Dwi Putra Senjaya Bandung

Klasemen Akhir

LSI 2008-2009 1. Persipura Jayapura 2. Persiwa Wamena 3. Persib Bandung 4. Persik Kediri 5. Sriwijaya FC

LSI 2009-2010 1. Arema Indonesia 2. Persipura Jayapura 3. Persiba Balikpapan 4. Persib Bandung 5. Persija Jakarta

LSI 2010-2011 1. Persipura Jayapura 2. Arema Indonésia 3. Persija Jakarta 4. Semen Padang 5. Sriwijaya FC