Back

ⓘ Peraturan Dhaérah. Peraturan Laladan iku Peraturan Perundang-undangan sing diwangun déning Dewan Perwakilan Rakyat Laladan kanthi pasetujon bebarengan Kepala La ..




                                     

ⓘ Peraturan Dhaérah

Peraturan Laladan iku Peraturan Perundang-undangan sing diwangun déning Dewan Perwakilan Rakyat Laladan kanthi pasetujon bebarengan Kepala Laladan.

Materi momotan Peraturan Laladan wujud kabèh materi momotan kanggo penyelenggaraan otonomi laladan lan tugas pembantuan, lan nampung kondhisi mirunggan laladan sarta penjabaran luwih jero Peraturan Perundang-undangan sing luwih dhuwur.

Peraturan Laladan dumadi saka:

  • Peraturan Laladan Kabupatèn/Kutha, sing lumaku ing kabupatèn/kutha mau. Peraturan Laladan Kabupatèn/Kutha diwangun déning DPRD Kabupatèn/Kutha kanthi pasetujon bebarengan Bupati/Walikutha. Peraturan Laladan Kabupatèn/Kutha ora subordinat marang Peraturan Laladan Provinsi.
  • Peraturan Laladan Provinsi, sing lumaku ing provinsi mau. Peraturan Laladan Provinsi diwangun déning DPRD Provinsi kanthi pasetujon bebarengan Gubernur.

Ing Provinsi Nanggroe Acèh Darussalam, Peraturan Laladan dikenal kanthi istilah Qanun. Sauntara ing Provinsi Papua, dikenal istilah Peraturan Laladan Khusus lan Peraturan Laladan Provinsi.

                                     

1. Mekanisme Pembentukan Peraturan Laladan

Rancangan Peraturan Laladan Raperda bisa asal saka DPRD utawa kepala laladan. Raperda sing disiapaké déning Kepala Laladan dipratélakaké marang DPRD. Déné Raperda sing disiapaké déning DPRD dipratélakaké déning pimpinan DPRD marang Kepala Laladan.

Pembahasan Raperda ing DPRD diayahi déning DPRD bebarengan gubernur utawa bupati/walikutha. Pembahasan bebarengan mau liwat tingkat-tingkat pamicaran, sajeroning rapat komisi/panitia/piranti kelengkapan DPRD sing mirunggan nangani legislasi, lan sajeroning rapat paripurna.

Raperda sing wis disetujoni bebarengan déning DPRD lan Gubernur utawa Bupati/Walikutha ditélakaké déning Pimpinan DPRD marang Gubernur utawa Bupati/Walikutha kanggo disahaké dadi Perda, sajeroning jangka wektu paling suwé 7 dina wiwit tanggal pasetujon bebarengan. Raperda mau disahaké déning Gubernur utawa Bupati/Walikutha kanthi napakasmani sajeroning jangka wektu 30 dina wiwit Raperda mau disetujoni déning DPRD lan Gubernur utawa Bupati/Walikutha. Yèn ing sajeroning wektu 30 dina wiwit Raperda mau disetujoni bebarengan ora ditapakasmani déning Gubernur utawa Bupati/Walikutha, mula Raperda mau sah dadi Perda lan wajib diundhangaké.