Back

ⓘ Nyi Ageng Serang utawa Raden Ajeng Kustiyah Wulaningsih Retno Edhi. Dhèwèké putri pangeran Natapraja, panguasa tlatah Serang, tlatah terpencil ning karajan Mata ..



Nyi Ageng Serang
                                     

ⓘ Nyi Ageng Serang

Nyi Ageng Serang utawa Raden Ajeng Kustiyah Wulaningsih Retno Edhi. Dhèwèké putri pangeran Natapraja, panguasa tlatah Serang, tlatah terpencil ning karajan Mataram, Jawa Tengah.Pangeran Natapraja iku panglima perang Sultan Hamengkeu Buwono 1 kang bergelar panembahan Serang. Kustiyah awit cilik wus meluni bapané perang ngelawan Walanda.

Lair ing Serang, Purwodadi, taun 1752. Tilar donya ing Yogyakarta, ing taun 1838. Disarekaké ing Beku,Kalibawang, Kulon Praga. Sawisa bapané ninggal dunya amarga lara. Kustiyah nggantikaké bapané dadi junjungan ing laladan serang lan duwé gelar Nyi Ageng Serang. Sasuwené mimpin sarta dadi ahli srategi perang ngelawan para panjajah Walanda, Nyi ageng dikenal cedhak karo rakyat-rakyate. Dhèwèké asring bantu kasukaran masarakat, mbagi-mbagi pangan. Nyi ageng, asring migunakaké strategi perang marang panjajah Walanda kanthi cara meneng-menengan, nganggo taktik utawa strategi perang gerilya. Nalika Perang Diponegoro, Nyi Ageng Serang kaliyan Raden Mas R.M Pak – Pak, mantuné lan wadyabala Natapraja kanggo nglawan para panjajah Walanda. Nyi ageng kang umuré wis tuwa iku 73 taun, nyerang para panjajah ning dhuwuring tandu. Nalika nyi Ageng Serang nyudai anggoné dadi pamimpin perang, parjuangan saterusé dilakoni déning mantuné, R.M. Pak-Pak.

Nyi Ageng Serang tilar dunya ing umur kaping 86 taun ning tlatah Serang, sanajan ditinggal déning Nyi Ageng Serang tlatah mau tetep merdeka. Ing taun 1833, pamarintah Walanda, mènèhi panghargyan lan tunjangan nganti 100 gulden kanggo dina tuané Nyi Ageng Serang. Nyi Ageng punika sajatiné katurunan saka Sunan Kalijaga. Dhèwèké uga duwé putu kang dadi pahlawan uga. Ya iku R.M. Soewardi Surjaningrat utawa lebih kondhang karo jeneng Ki Hadjar Dewantara. Nyi Ageng Serang disahaké dadi Pahlawan nasional, Présidhèn RI No.084/TK/1974.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →