Back

ⓘ Kagunan iku pérangan kabudayan kang ana gayutané karo wujud rasa apik utawa éndah. Rasa apik iku anané ing batin, ing pikiran manungsa. Kagunan iku fungsiné kan ..



                                               

Paduraksa

Paduraksa ya iku wewangunan kang dhapuré gapura lan ndarbèni payon. Payon kang nutupi gapura ngubungaké rong sisih batesing wewangunan. Wangunan iki padatan tinemu ing gerbang mlebu wewangunan-wewangunan lawas ing Jawa. Sanadyan ing jaman saiki uga akèh omah kang nggunakaké gapura sing kaya iki. Padatan paduraksa dijangkepi lawang. Kagunan saka paduraksa iki ya iku minangka bates antara laladan utawa kompleks ing wewangunan tartamtu.

                                               

Pringgitan

Pringgitan iku pérangan ruangan ing umah adat Jawa sing dunungé ana antarané pendhapa lan dalem utama. Pringgitan duwé kagunan kanggo nampa tamu, lan papan kanggo pagelaran wayang nalika ana gawé utawa hajatan. Ruang pringgitan iki uga bisa kanggo lenggahan ngénggar-énggar penggalih wayah soré.

                                               

Parodi

Parodi, ya iku siji asil karya kang kanggo mlesetake, mènèhi komentar awit karya asli, judhul utawa ngenani pengarange kanthi cara kang lucu utawa kanthi nggunakaké basa satire. Kaya déné pangandikane Linda Hutcheon siji teoris literatur puts it, "parody … is, not always at the expense of the parodied text." Sawijining kritikus liyané, Simon Dentith, negesi minangka "any cultural practice which provides a relatively polemical allusive imitation of another cultural production or practice." Parodi lumrahé ana ing karya-karya kagunan, kalebu literatur, musik, lan filem biyoskup. Tuladhané Par ...

                                               

Made Sukadana

Made Sukadana inggih menika salah sawijining juru lukis saking Bali ingkang medharaké asil karya gegambaran kanthi cara nglukis èkspresif, kepara wonten ingkang marabi utawi kanthi jejuluk pangripta, amargi cara nglukis ekspresif kawiwitan ing taun 1990-an. Sukanda ngangsu kawruh bab akademis ing FSRD ISI Yogyakarta. Sukadana lair ing Amlapura, Karangasem, Bali ing taun 1966. Sukadana kawit 1982 ajar kagunan tradisional saking Gusti Nyoman Lempad. Salajengipun taun 1986, dhèwèké sinau tèknik tradisional kaliyan Nyoman Mandra. Dhèwèké ajar nglukis wiwit dhasar cara gawé kanvas. Rumiyin gagr ...

                                               

Koki

Koki punika pamarkaryo ingkang dipunmakaryo ing piyantun jaler utawa piyantun wadon ingkang gadhah pamarkayo nyiapake masakan utawa panganan.Ing basa Inggris bisa tumuju ing jeneng chef, kang boten saged dipunsamiake kaliyan profesional.

Kagunan
                                     

ⓘ Kagunan

Kagunan iku pérangan kabudayan kang ana gayutané karo wujud rasa apik utawa éndah. Rasa apik iku anané ing batin, ing pikiran manungsa. Kagunan iku fungsiné kanggo nyaluraké rasa éndah ing pikiran, tegesé, kagunan iku prosès nyiptaaké wujud-wujud kang ndadèkaké ati ngrasa seneng, puas, bungah kanggo memapki sisih batin/spiritual kauripan manungsa.

Sapérangan wong duwé anggepan yèn Kagunan iku mung pelengkap, Sajatiné kagunan iku wis ana kawit manungsa lair, dadi ing saben individu, jiwa kagunan iku tuwuh bareng karo èlmu sawenèh individu mau.

                                     

1. Fungsi

Fungsi kagunan iku kanggo ngalusaké perasaan, pikiran uga watek/kepribadian, lewih lanjut kanggo ngalusaké tingkah polah utawa tingkah laku manungsa. Kasil pribadi kang wis dibekeli rasa alus iku mengko dadi duwé sipat santun, toleran lan wicaksana. Mulane kawit cilik manungsa iku wis moali dibekeli momotan kagunan upamané liwat tembang bocah saking biyunge, tembang Tak Lelo Ledung contoné, utawa saking dongèng kang dicritaaken ramane. Fungsi liyané kanggo numbuhke sipat kreatif mligi ing bocah-bocah.

Dolanan iku donya kagunan bocah kang terus dilakoni nganti bocah iku melebu sekolah. Pelajaran nggambar ing sekolah iku cara kanggo nuwuhaké rasa kagunan ing jiwa bocah.

                                     

2. Werna-Werna Kagunan

  • Kagunan rupa,yaiku cabang kagunan kang wujud karya kagunanne bisa dipirsani/disawang lan bisa diraba. Kagunan rupa iku ngolah konsèp garis, babagan, wujud, volume, kelir, tekstur lan pencahayaan kang kabèh kudu manut aturan-aturan estetika.
  • Sastra, yaiku tembung silihan saka Basa Sansekerta; śāstra ", kang tegesé "tulisan" utawa "buku", saka tembung dhasar śās- kang tegesé "weruh". Ing basa Jawa, tembung iki racaké dianggo ngarani "kasusastran" utawa sajinising tulisan kang duwé arti utawa kaendahan tartamtu.
  • Kagunan pagelaran, yaiku jinising karya kagunan kang merlokaké panggung utawa pelataran kanggo nampilké kasil karya kagunanne.
  • Dolanan Bocah yaiku wujud kagunan dolanan bocah-bocah cilik. Ing jaman saiki, dolanan mau suwéning suwé wis ora dikenal manèh, amarga kadhesek karo dolanan kang luwih modhèren.
                                     

3. Kagunan miturut Wewengkon

Wujud kagunan iku lengkèt karo enggon utawa papan asal jinisé kagunan iku. Sifat, warna, gaya lan kabèh perangkat kagunan mesthi cocog karo enggon asalé kagunan iku.

  • Kagunan Jawa utawa kagunan bebrayan {{wong Jawa|Jawa"
  • Kagunan Indonésia utawa kagunan khas bangsa Indonésia
  • Kagunan Barat utawa kagunan bangsa kulon
  • Kagunan Timur utawa kagunan bangsa wétan
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →