Back

ⓘ Polen. Républik Polen utawa Républik Polandia iku nagara republik ing Éropa Wétan kang bebatesan karo Jerman ing sisih kulon, Cékia lan Slowak ing sisih kidul, ..



                                               

Powiat Bielsk

Powiat Bielsk iku powiat ing Polen. Kutha krajané ya iku Bielsk Podlaski. Powiat iki papané ana ing propinsi Podlachia lan sing ndunungi … jiwa. Powiat iki jembaré 1385.20 km², lan kapadhetan sing ndunungi ana 44 jiwa / km².

                                               

Pączki

Pączki yaiku donat sing diisi sing ditemokake ing masakan Polandia. Pączki sing diolah jero-goreng bagéyan adhonan maujud menyang lingkungan lan kapenuhan confiture utawa Isi manis liyane. Pączki biasane sidik gula powdered, kebentuk, glaze utawa bit pepe orange zest. alkohol sithik roh sing wis ditrapake sacara tradisional ditambahake ing adonan sadurunge masak; nalika nguap, ngalangi panyerepan minyak ing adonan. Pączki umume dianggep alus nanging rada ambruk, kanthi garis sing padhang; fitur-fitur kasebut katon minangka bukti yen adonan digoreng lenga seger.

                                               

Dhonat

Donat iku panganan wujud bunder mawa bolongan ing satengahé kang ginawé saka bahan kaya ta trigu lan kenthang. Ana aturan kang kudu digatégaké yèn arep nggawé dhonat. Ragi kang arep kanggo nggawé dhonat kaya ta dhonat kenthang ora kena dicampur uyah utawa mentéga, awit raginé bisa mati. Ragi kang mati ora bisa ngembangaké adonan. Déné uyah lan mentéga dicampuraké sawisé adonan setengah kalis. Carané ngoreng uga kudu ati-ati supaya ora gosong. Yèn dhonat wis katon kuning rada coklat kudu rikat diwalik, mundhak gosong. Yèn arep mènèhi margarin, coklat utawa méses kanggo rerenggan kudu ngenté ...

                                               

Obwarzanek krakowski

obwarzanek krakowski yaiku roti bentuk cincin sing dikepang lan digodhog lan diwutahake nganggo uyah lan wijen utawa wiji poppy sadurunge dipanggang. Nduweni crumb putih, manis, lembab, lan kenyal ing ngisor kerak emas-coklat sing renyah. Adol tradhisional saka kreta jalanan, minangka cemilan populer ing kutha Krakow, Polandia, sing duwe status panganan regional kanthi indikasi geografis sing dilindhungi. Gandheng raket banget karo, nanging beda karo, bagel, bubliks lan pretzel.

                                               

Omah pangelukan

Smokehouse utawa smokery minangka bangunan sing daging utawa iwak bisa diobati kanthi kumelun. Produk sing wis rampung bisa uga disimpen ing bangunan kasebut, terkadang suwene setaun utawa luwih. Sanajan asap ora digunakake, bangunan kaya ngono - umume bangunan anak perusahaan - kadang diarani "smokehouse". Nalika ngrokok ora digunakake, istilah "omah daging" umume.

Polen
                                     

ⓘ Polen

Républik Polen utawa Républik Polandia iku nagara republik ing Éropa Wétan kang bebatesan karo Jerman ing sisih kulon, Cékia lan Slowak ing sisih kidul, Ruslan lan Litowen ing sisih wétan uga Belarus sarta Ukraina ing sisih kidul-wétan.

                                     

1. Sajarah

Deleng uga Sajarah Polen

Polen iku nagara ing Éropa-Wétan kang wis diadegaké kurang luwih sèwu taun ing taun 966. Ing taun 1025 Polen dadi karaton lan ing taun 1569 manunggal karo Litowen dadi "Kasaraharjan Polen-Litowen". Nanging taun 1795 kasaraharjan iki rusak lan wong Polen ora nduwé nagara mardika nganti taun 1918, sawisé Perang Donya I.

                                     

2. Pamérangan administratif

Polen miturut administratif dipérang dadi 16 provinsi angka voyevod-an utawa województwo ing basa Polen. Saben provinsi dicacah manèh dadi pirang powiat padha karo kabupatèn, terus saben powiat dibagi dadi sawatara gmina kurang luwih ukarané antara kecamatan utawa kalurahan).

Provinsi Polen ing basa Polen:

  • Lubuskie
  • Łódzkie
  • Wielkopolskie Polen ageng
  • Świętokrzyskie
  • Kujawsko-pomorskie Kuyav-Pomoran
  • Mazowieckie
  • Podlaskie Laski andhap
  • Pomorskie
  • Opolskie
  • Śląskie Silesan
  • Podkarpackie Karpatia andhap
  • Lubelskie
  • Dolnośląskie Silesan Asor
  • Warmińsko-mazurskie
  • Małopolskie Polen alit
  • Zachodniopomorskie Pomoran Kulon

Kutha-kutha

Artikel utama: Pratélan kutha ing Polen
  • Bydgoszcz Bidgosc
  • Gdańsk
  • Ruda Śląska
  • Sosnowiec
  • Szczecin Secétsin
  • Kraków Krakuv
  • Olsztyn
  • Radom
  • Rzeszów
  • Katowice
  • Brodnica
  • Rybnik
  • Białystok
  • Częstochowa Censtohova
  • Warszawa Warsawa
  • Bielsko-Biała
  • Wrocław Vrotslav
  • Zabrze
  • Łódź Ludz
  • Lublin
  • Gliwice
  • Bytom
  • Poznań
  • Gdynia
                                     

3. Démografi

Artikel utama Démografi Polen

Sukubangsa kang manggon ing Polen iku mayoritasé bebrayan Polen kang kalebu bangsa Slav. Nanging uga ana bebrayan Bélarus, mligi ing saidenging Białystok, bebrayan Jerman, mligi saindenging Opole. Banjur uga ana sithik wong Ukraina cedhak Przemyśl. Sadurungé Perang Donya II, uga ana komunitas Yahudi kang gedhé ing Polen. Nanging komunitas Yahudi disirnakaké nganti mèh entèk déning wong Nazi Jerman.

Wong Polen lumrahé agama Katulik, Paus Yokanan Paulus II asalé ya saka Polen. Nanging uga ana kang nganut agama Kristen Ortodhoks, mligi wong Bélarus. Panganut agama Yahudi wis mèh ora ana manèh namung kurang luwih 12.000 jiwa waé. Panganut agama Islam uga ana. Saliyané para migran anyar, uga ana wong Polen keturunan bangsa Tatar kang wis atusan taun manggon ing kéné kaya wong Yahudi. Cacahé umat Muslim kurang luwih ana 30.000 jiwa. Wong Buda uga ana nanging cacahé panganuté ora patiya akèh; namung kira-kira 5.000 jiwa waé.



                                     

4. Géografi

Polen iku nagara kang datar lan péranganing lemah ngisor Éropa lor. Nanging ing sisih kidul ana pagunungan Beskida lan Karpatia.

Kali kang paling dawa ing Polen iku kali Wisla kang mili ngliwati kutha Warsawa.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →