Back

ⓘ Zaatar minangka ramuan kuliner utawa kulawarga jamu. Iki uga minangka jeneng campuran rempah - rempah sing kalebu ramuan karo wiji wijen panggang, sumac garing, ..




Zaatar
                                     

ⓘ Zaatar

Zaatar minangka ramuan kuliner utawa kulawarga jamu. Iki uga minangka jeneng campuran rempah - rempah sing kalebu ramuan karo wiji wijen panggang, sumac garing, asring uyah, uga rempah - rempah liyane. Minangka kulawarga herbal saka Timur Tengah sing ana gandhengane, ngemot tanduran saka genera Origanum, Calamintha, Tymus, lan tanduran Satureja. Jeneng zaatar piyambak paling mlaku ditrapake kanggo Origanum syriacum, dianggep ing beasiswa Alkitab dadi hyssop saka Alkitab Ibrani. Digunakake ing masakan Levantine, campuran ramuan herbal lan rempah-rempah iki misuwur ing saindenging wilayah Mediterania ing Timur Tengah.

                                     

1. Sejarah

Ing tradhisi Yahudi, Saadiah d. 942, Ibn Ezra d. Sekitar taun 1164, Maimonides 1135-1204 lan Obadiah ben Abraham 1465–1515 ngenali ezov sing kasebut ing Alkitab Ibrani Ibrani: אזוב, Ibrani Samaria: ࠀࠉࠆࠅࠁ kanthi tembung Arab "zaatar". Ezov / zaatar khusus digandhengake karo upacara kemurnian ritual, kayata nyiyapake awu saka sapi abang Nomer 19: 6 lan nangani kontaminasi awak Imamat 14: 4, 6, 51-52; Nomer 20:18. Bani Israel uga dikatutake nggunakake gumpalan ezov / zaatar gagang kanggo nutupi getih korban Paschal ing tiang lawang omah sadurunge ninggalake budak ing Mesir Pangentasan 12:22. Raja Daud nyebut kekuwatan sing ngresiki ramuan ing Jabur 51: 7, "Ngresiki aku nganggo ezov / zaatar lan aku bakal diresiki." Suwe-suwe mengko, ezov / zaatar katon ing abad kaping 2 Mishnah minangka bahan panganan nalika semana ing Yudea Uktzin 2: 2, dene ing papan liya ing Talmud ana nyebutake ramuan herbal sing dadi minyak persiyapan diarani mishcha tchina ing basa Aram, basa Arab, nanging ora ditemtokake manawa iki kaya campuran zaatar sing dingerteni saiki. Ing abad kaping 12, Maimonides nggambarake panggunaan zaatar צצתרר, heع identified he identified sing dikenal ing masakan kontemporer, kanthi nyathet manawa ezov sing disebutake ing Torah yaiku ezov sing dipangan para pamilik omah lan ngombe panganan." Mishneh Torah, Parah Adumah 3: 2 Bebarengan karo uyah sing dibumbui liyane, zaatar digunakake minangka panganan utama masakan Arab wiwit jaman pertengahan nganti saiki.