Back

ⓘ Negara berkembang. Negara-negara berkembang minangka istilah sing umumé digunakaké kanggo nggambaraké negara kanthi kesejahteraan matéri sing asor. Amarga ora a ..




Negara berkembang
                                     

ⓘ Negara berkembang

Negara-negara berkembang minangka istilah sing umumé digunakaké kanggo nggambaraké negara kanthi kesejahteraan matéri sing asor. Amarga ora ana définisi tetep saka negara berkembang sing diakoni sacara internasional, tingkat pembangunané bisa béda-béda ing negara berkembang. Sawetara negara berkembang duwé standar urip sing rata-rata dhuwur.

Negara-negara sing nduwé ékonomi luwih maju tinimbang negara-negara berkembang liyané, nanging ora nuduhaké pratandha saka klompok negara-negara maju diklompokaké minangka negara-negara industri anyar.

                                     

1. Definisi

Kofi Annan, mantan Sekretaris Jenderal Perserikatan Bangsa-Bangsa, netepaké menawa negara-negara berkembang dadi "negara-negara sing ngidini kabèh warga masarakat bisa urip kanthi gratis lan séhat ing lingkungan sing aman." Nanging miturut Divisi Statistik PBB:

Ora ana konvénsi resmi kanggo netepaké negara utawa wilayah "maju" lan "berkembang" ing sistem Perserikatan Bangsa-Bangsa.

Kajaba iku, PBB uga ujar:

Penentuan "maju" lan "berkembang" mung kanggo statistik kanthi gampang lan ora nyatakaké penilaian babagan tahap sing wis digayuh déning negara utawa wilayah ing prosès pangembangan.
                                     

2. Pangukuran lan konsèp pangembangan

Pangembangan negara diukur indèks statistik kaya ta penghasilan per kapita saben wong PDB, pangarep-arep urip, tingkat literasi, lan liya-liyané. PBB wis ngembangaké HDI, minangka indikator statistik kanggo nyengkuyung tingkat pangembangan manungsa ing negara sing kadhaptar ing PBB.

Negara-negara berkembang umumé negara - negara sing durung tekan lèvel industrialisasi sing caket karo jumlah penduduk lan duwé taraf urip sing sedeng. Ana hubungan sing kuwat antara penghasilan murah lan pangembangan populasi sing dhuwur.

Konsep negara-negara berkembang bisa ditemokaké ing siji istilah utawa liyané ing macem-macem sistem teori sing duwé macem-macem orièntasi - contoné, téori dekolonisasi, téologi pembebasan, Marxisme, anti-imperialisme, lan ékonomi politik.