Back

ⓘ R.D.S Hadiwidjana. R. D. S Hadiwidjana ya iku pengarang lan filolog kang duwé jeneng cilike Soewanda. Lair neng Sragen tanggal 9 Oktober 1895. Jeneng cilike sin ..




                                     

ⓘ R.D.S Hadiwidjana

R. D. S Hadiwidjana ya iku pengarang lan filolog kang duwé jeneng cilike Soewanda. Lair neng Sragen tanggal 9 Oktober 1895. Jeneng cilike sing sakbanjuré disingkat "S" lan ditulis nang ngarepé jeneng wong tuwané, Hadiwidjana. Anak nomer 3 seka 6 saksadulur. Jeneng wong tuwané R.M. Ambjah Darmawisastra. Soewanda digedhèkké ing saktengahing budaya Jawa lan ngenut agama Kristen Roma Katholik. Dhèwèké dhaup 2 Fèbruari 1922 kanthi sèmah R.A. Agnes Soekartini putri Sasranegara, Muntilan.

                                     

1. Anak

  • R. Ay. M. Titi Sari Sasrajoeda, S.H.
  • R. Ay. Y. Titi Sasanti Edi Sudarman, S.H.
  • Marsekal Pertama R. M. dr. Efram Harsana
  • R. Ay. F. Titi Rahayu Prof. Mr. Munajat Danusaputra
  • R. M. dr. M. Darmawan
  • R. Ay. P. Saptawulan Drs. Kahmat A. Saragih
  • R. Ay. Th. Titi Lestari Natasuhardja
  • R. Ay. C. Pudyati Drs. Cosmas Batubara
  • R. M. A. Haryana
  • R. M. M. Sastrawan
  • R. Ay. M. Titi Rejeki Juliwarsa
  • R. Ay. Dra. C. Hartati
  • R. Ay. J. Titi Nawami Dr. R. Sukarna Harjasudarma
                                     

2. Pawiyatan:

  • Kweek School, 1917
  • Kursus Guru Bahasa Jawa, 1920
  • Kursus Guru Bahasa Jawa di Batavia, 1928 - 1931
  • Magang ing Sumanegaran, Sragen, 1904
  • Sekolah Jawa di Batavia, 1921
  • Akte Onderwijzer di Batavia, 1932
                                     

3. Lumakuné pakaryan

  • Dosen Luar Biasa Kursus BI Bahasa Indonesia lan Jawa ing Yogyakarta lan Dosen Bahasa Indonesia ing Universitas Saraswati Surakarta, 1960-1961
  • Guru Sekolah Menengah Tinggi SMT, Yogyakarta, 1945-1955
  • Dosen Luar Biasa Fakultas Sastra dan Kebudayaan Universitas Gadjah Mada, wiwit 1949
  • Guru Sekolah Guru Lanjutan SGL Jetis, Yogyakarta, 1942-1945
  • Guru Kepala Kursus BI Bahasa Indonesia dan Jawa di Yogyakarta, 1955-1958
  • Dosen Luar Biasa FKSS IKIP Yogyakarta, 1969-1970an
  • Dosen Luar Biasa in Sekolah Tinggi Gadjah Mada, 1946
  • Guru, AMS lan HIK, 1931-1942
                                     

4. Karya

Pertalan

  • Äphorisma: Jagading wong urip, Kleru, Wong iku ana 4 prakara, ana ing Medan Bahasa Basa Jawi

Gancaran

  • Duk Anomku, Wong Becik, Yasaning Setan marang Manungsa, Ngibadah ing Medan Bahasa Jawi
  • Majalah Jawi Sraya, ing Muntilan wektu isih ing Kweek School
  • Inisial sing asring dinggo ya iku ¨Suhawo¨ seka tembung jenenge Soewanda Hadiwidjana lan uga asring nganggo ¨Cantrik Sukawati¨