Back

ⓘ Manyōgana menika sistem tulisan kuna kang nggunakaké karakter Cina kanggo ngewakili basa Jepang lan sistem kana kapisan kang dirembaka kanggo ngwakili basa Jepa ..




Manyōgana
                                     

ⓘ Manyōgana

Manyōgana menika sistem tulisan kuna kang nggunakaké karakter Cina kanggo ngewakili basa Jepang lan sistem kana kapisan kang dirembaka kanggo ngwakili basa Jepang sacara fonetis. Tanggal panggunaan paling awal kana jenis iki ora pati jelas, nanging panggunakaké paling ora saka tengahan abad kapitu. Jeneng "manyōgana" asalé saka Manyōshū, sawijining antologi geguritan Jepang saka zaman Nara kang ditulis ing dalem manyōgana.

                                     

1. Asal

Tuladha panggunaan Manyōgana paling tuwa ya iku Pedang Wesi Inariyama kang digali ing Inariyama Kofun ing tahun 1968. Ing tahun 1978, analisis sinar-X mbabaraké prasasti tanduk emas kang duwèni 115 karakter Cina lan Manyōgana, kang ditulis ing basa Cina, kalebu jeneng pribadhi Jepang kang ditulis sacara fonetis swara. Pedhang iki diperkirakaké digawé ing taun 辛亥年 kira-kira 471 M. Ana kemungkinan yèn tulisan pedang Inariyama ditulis nganggo basa Cina vèrsi Keraton Baekje sawijining krajaan ing Semenanjung Korea.

                                     

2. Dhasar

Manyōgana nggunakaké karakter kanji kanggo kualitas fonetik lan nora semantiké dhéwé - maksudé, aksara iki digawé berdhasarkan swara, dudu makna karakter. Ora ana sistem standar kanggo milih kanji; kanji kang berbeda ngewakili swara kang padha. Pilihan digawé adhédhasar kepéngénan panulis. Ing akhir abad kewolu, 970 kanji digunakaké kanggo nulis 90 morae basa Jepang, luwih saka sing dibutuhké. Tuladhané, geguritan Manyōshū pada 17 gatra 4025 ditulis kaya ing ngisor iki:

Suara mo 母, 毛 lan shi 之, 思 ditulis kanthi pira-pira karakter. Sedangkan semua partikel lan tetembungan diwakili sacara fonetis 多 太 tada, 安佐 asa, tembung umi 海 lan funekaji 船 梶 diterjemahké secara semantik.

                                     

3. Jinis

Ing manyōgana, kanji digambaraké marang pira-pira karakter swara kang beda. Ana sing gampang cara nulise lan ana sing angel.

Shakuon kana 借音仮名 didasarake saka Basa Sino-Jepang kanthi wacanan onyomi, ing endi siji karakter ngewakili watara siji mora utawa loro morae.

Shakkun kana 借訓仮名 didasarake ing wacanan kunyomi, ing endi siji nganti telu karakter ngwakili siji nganti telu mora.

                                     

4. Pranala Jawi

  • An extensive list of man’yōgana arranged according to the characters, and not their readings
  • Tomasz Majtczak: How are we supposed to write with something like that? Early employment of the Chinese script to write Japanese as exemplified by the Man’yōshū.

Cithakan:Japanese language Cithakan:List of writing systems