Back

ⓘ Guwa Péttakéré iku sawijining guwa ana ing Kacamatan Bantimurung, Sulawèsi Kidul, Indhonésiya. Jeroning guwa iki ana cecitra saka mangsa prasajarah. ..



Guwa Péttakéré
                                     

ⓘ Guwa Péttakéré

Guwa Péttakéré iku sawijining guwa ana ing Kacamatan Bantimurung, Sulawèsi Kidul, Indhonésiya. Jeroning guwa iki ana cecitra saka mangsa prasajarah.

                                     

1. Pracihna

Guwa iki, sarta guwa-guwa sawewengkon, kalebu "Sasana Prasajarah Léang-Léang – arané dijupuk saka basa Mangkasar. Kayadéné guwa-guwa liyané, guwa iki kawujud saka watu kapur lan panggoné 12 kilomèter 7.5 mil saka kutha Maros lan 30 kilomèter 19 mil saka kutha Mangkasar. Lawangan guwa iki ana ing ndhuwur parangan 30 mèter saka sawah sangisoré, mula nembé bisa disabani srana andha.

Ana plangitaning lawangan guwa, ana 26 cithakan tangan warna abang putih. Arupa stènsilan kuna tetanganing manungsa, cithakan warna putih digarap srana "nemplèkaké tangan tumrap tèmbok guwa banjur camboraning okèr warna abang karo banyu disemburaké saubengé tangan mau, wusana nurahi citra négatif ana ing témbok". Cithakan warna abang digawé kanthi ngungkum tangan sajeroning mangsi ginawé saka "gantèn inangan". Rupaning cithakan tangan ana tapak kiwa saha tapak tengen. Sapérangan tanpa jempol; lantaran wis adating kala semono sadriji kudu dikethok nalika ana sasepuh kang séda. Miturut pagawéning Sasana Palestarèn Budaya lan Warisan Mangkasar, tapak tangan iku dipitaya duwé aji nolak "bebaya lan kéwan alasan", mula nanggulangi pawongan sing dumunung sajeroning guwa. Samono uga ana ing kono citraning babikidang babirusa, watara satengah mèter dawané, ing madyaning cithakan tangan-tangan mau.

Gowok-gowok cilik tinemu ana ing ruanganing guwa gedhé dhéwé, diwatara dadi paturoné sing ndunungi guwa. Hawaning guwa ngancik 27 °C 81 °F nalika rina.

                                     

2. Riwayat

Guwa iki wis suwé kasuwur lan dienggo wong akèh. Arkéolog Walanda wiwit ngedhuk guwa-guwa sakiwatengené dhèk taun 1950-an, nanging guwa Péttakéré nembé ditlisik déning arkéolog Inggris, Ian Glover, nalika taun 1973.

Pandadaran ilmiyah sing dipadhéga dhèk taun 2011 neksir yèn stènsilan tangan karo citraning kéwan ana ing témbok mau watara 35.000 lan 40.000 taun lawasé. Lawasé citra iki diteksir saka pamriksan radioaktif tumrap tipaking isotop uraniam ing weka sing mrongkol salumahing citra mau. Cithakan tangan iki padha lawasé karo tunggalé sing ana ing Éropah, kaya ta ana ing Guwa Èl Kastiyo Spanyol karo Guwa Gorham Gibraltar.

                                     

3. Rancangan mbésuk

Nalika wulan Oktober 2014, pamaréntah Indhonésiya mrajanjèni "ngunggahaké" pananggulangan citra-citra guwa kuna lan martakaké rancangan bakal nglebokaké kabèh guwa ing Sulawèsi maring pratélan "warisan bangsa" resmi nagara saha nglamaraké supaya kalebu maring pratélan Sasana Warisan Donya kagunganing UNESCO.

                                     

4. Serat tambahan

  • Roebroeks, Wil 2014. "Archaeology: Art on the move". Nature. 514 7521: 170–171. doi:10.1038/514170a. PMID 25297428.
  • Aubert, M.; et al. 2014. "Pleistocene cave art from Sulawesi, Indonesia". Nature. 514 7521: 223–227. doi:10.1038/nature13422. PMID 25297435.
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →